Wybierz miasto:

Dietetyka - studia podyplomowe

Problematyka kierunku

W trakcie studiów przekażemy Ci rozszerzoną wiedzę z zakresu poradnictwa żywieniowego. Zdobędziesz umiejętności stosowania dietoterapii oraz profilaktyki prozdrowotnej w aspekcie zdrowego żywienia. Nauczysz się promować zdrowy tryb życia oparty na prawidłowych nawykach żywieniowych. Poznasz podstawy żywienia klinicznego oraz wiedzy medycznej.

Odbiorcy

Studia skierowane są do kandydatów, którzy posiadają dyplom ukończenia szkół wyższych o profilu medycznym, biochemicznym, prozdrowotnym. Program dietetyki odpowiada na potrzeby każdego, kto interesuje się zdrowym odżywianiem i pragnie poszerzyć swoją wiedzę na temat żywienia człowieka zdrowego i chorego.

Szczegóły programu

  • Podstawy żywienia z anatomią i fizjologią

Anatomia układu pokarmowego, fizjologia żywienia, makroskładniki i mikroskładniki, witaminy – rola, zapotrzebowanie, niedobór, nadmiar, źródła. Podstawowe zalecenia dietetyczne, cukier, zamienniki cukru, czytanie etykiet. Smażenie i cholesterol, błonnik pokarmowy, bilans energetyczny, bilansowanie posiłków, aktywność fizyczna, efekt jo-jo, zespół metaboliczny, skuteczne odchudzanie i najczęstsze błędy w odchudzaniu. Przegląd diet, mity dietetyczne, e-dodatki do żywności, woda (zapotrzebowanie, mineralizacja), przeciwutleniacze, ryby, mięso zwierząt hodowlanych i strączki. Diety Polaków.                                                               

  • Dietetyka kliniczna

Podstawy dietetyki klinicznej i bilansowanie diet. Cukrzyca i IO, tarczyca, PCOS, anemia, dna moczanowa, hiperurykemia, kamica układu moczowego, refluks, wrzody, zapalenie żołądka. Nieswoiste choroby zapalenia jelit, IBS, zapalenie wątroby, marskość, stłuszczenie. Zapalenie trzustki, alergie pokarmowe, nadciśnienie tętnicze, choroby układu sercowo-naczyniowego, przewlekła choroba nerek, otyłość, w tym czynniki genetyczne.      

  • Dietetyka prenatalna i pediatryczna - żywienie kobiet w ciąży i matek karmiących, żywienie dzieci, programowanie metaboliczne.
  • Dietetyka sportowa - podstawy żywienia sportowców i osób aktywnych.                                                         
  • Dietetyka geriatryczna - żywienie osób starszych.
  • Poradnictwo dietetyczne - edukacja żywieniowa, poradnictwo indywidualne, żywienie zbiorowe.
  • Farmakologia - leki i suplementy w dietetyce.
  • Psychologia dziecięca - podstawy psychologii dziecięcej, nawiązywanie i budowanie relacji terapeutycznej.
  • Podstawy psychologii - psychologia emocji i motywacji, psychologia osobowości i zmiany, dialog motywujący, interwencje psychologiczne, wyznaczanie celów, psychologia jedzenia.
  • Techniki relaksacyjne i mindfulness - techniki oddechowe, podstawy medytacj, podstawy mindfulness
  • Aktywność fizyczna - praca z ciałem, wpływ aktywności fizycznej na zdrowie psychiczne, motywowanie do aktywności fizycznej.

Korzyści

W trakcie studiów zdobędziesz praktyczną wiedzę niezbędną do prawidłowego prowadzenia poradnictwa żywieniowego. Dowiesz się, jak przygotować dietę odpowiadającą na potrzeby klienta. Nauczysz się podstaw dietetyki klinicznej oraz sportowej. Po ukończeniu studiów będziesz gotowy do prowadzania własnej działalności gospodarczej, na przykład poradni doradztwa żywieniowego lub gabinetu dietetycznego. Dzięki interdyscyplinarnym umiejętnościom będziesz mógł także prowadzić warsztaty promujące zdrowy tryb życia.

Czas trwania

2 semestry – 270 godzin

Oceń kierunek
4.4
Średnia ocena: 4.4 (Liczba ocen: 21)

Powiększ tekst

Zmniejsz tekst

Wysoki kontrast

Odwrócony kontrast

Resetuj