Problematyka kierunku
Program kształcenia studiów podyplomowych stworzony jest tak, by uczynić z Ciebie profesjonalistę z zakresu przetwórstwa i zastosowań konopi, zarówno do celów zdrowotnych, jak i przemysłowych. Zajęcia prowadzone są przez najlepszych specjalistów, praktyków i przedsiębiorców w branży konopnej.
Odbiorcy
Studia kierowane są do osób zamierzających rozpocząć działalność w sferze upraw, przetwórstwa i zastosowań konopi. Będą również dobrym wyborem dla Ciebie, jeśli prowadzisz działalność w obszarze upraw, przetwórstwa konopi i chcesz zdobyć nową wiedzę i kompetencje. Program kształcenia odpowiada także na potrzeby producentów, farmaceutów i konsultantów konopnych.
Szczegóły programu
W programie znajdziesz przedmioty, takie jak:
- rejestracja produktów konopnych,
- historia i aktywizm konopny,
- profile terpenowe i składniki czynne,
- układ endokannabinoidowy,
- konopie stosowane w układzie nerwowym i odpornościowym,
- efektywne mikroorganizmy w rolnictwie konopnym,
- tokenizacja i automatyzacja upraw konopnych.
Korzyści
Zdobędziesz wiedzę niezbędną do zaprojektowania oraz organizacji procesu produkcji w gospodarstwie rolnym, w szczególności nastawionym na konopie. Program kształcenia odpowiada na potrzeby dynamicznie rozwijającego się rynku konopnego. Poznasz podstawy uwarunkowań rozwoju biogospodarki, funkcjonowania sektora rolniczego nastawionego na konopie jako roślinę przemysłową. Dzięki zdobytym kompetencjom będziesz gotów do pracy w przemyśle rolno-spożywczym nastawionym na konopie, zakładach i instytucjach zajmujących się obrotem surowców i produktów żywnościowych oraz energetycznych związanych z konopiami, firmach agrokonsultingowych, pozarządowych stowarzyszeniach na rzecz rozwoju wsi i rolnictwa, a także w administracji rządowej i samorządowej.
Czas trwania
2 semestry (studia hybrydowe)