Dietetyka - studia podyplomowe
Problematyka kierunku
Celem naszych praktyków jest przekazanie Ci wiedzy z zakresu: samodzielnego poradnictwa żywieniowego, stosowania dietoterapii, profilaktyki prozdrowotnej w aspekcie zdrowego żywienia. Poznasz także zagadnienia dotyczące promocji zdrowia w zakresie żywienia ludzi zdrowych i chorych, żywienia klinicznego oraz podstawowej wiedzy medycznej.
Odbiorcy
Studia podyplomowe przeznaczone są dla osób posiadających dyplom ukończenia szkoły o profilu medycznym, biochemicznym, prozdrowotnym. Studia podyplomowe będą dla Ciebie dobrym wyborem, jeśli interesujesz się zdrowym odżywianiem i chcesz poszerzyć swoją wiedzę na temat żywienia człowieka.
Szczegóły programu
W programie studiów podyplomowych z dietetyki znajdziesz ciekawe przedmioty kierunkowe, takie jak:
- podstawy żywienia człowieka zdrowego i chorego,
- dietetyka kliniczna,
- psychodietetyka,
- dietcoaching,
- anatomia i fizjologia człowieka i jego układu pokarmowego,
- dietetyka i dietoprofilaktyka w chorobach układu pokarmowego, chorobach autoimmunologicznych oraz innych,
- biotechnologia i technologia żywności,
- dietetyka pediatryczna,
- żywienie w sporcie,
- planowanie żywienia – tworzenie jadłospisów,
- rola diety w życiu każdego człowieka,
- diety i żywienie na świecie (kuchnie świata),
- poprawna suplementacja w diecie,
- konwersatorium kompetencyjne (egzamin).
Korzyści
Przygotujemy Cię do prowadzenia poradnictwa żywieniowego. Zdobędziesz umiejętności praktycznego wykorzystania swojej wiedzy do przygotowania diety w zależności od potrzeb pacjenta. Poszerzysz swoją wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego oraz chorego. Poznasz także podstawy dietetyki sportowej, które wykorzystasz w doborze odpowiedniego planu żywieniowego dla osób aktywnych fizycznie. Po ukończeniu studiów możesz otworzyć własną działalność gospodarczą w zakresie doradztwa żywieniowego.
Czas trwania
2 semestry – 265 godzin